śledzie do wódki

Kochani, sylwester coraz bliżej ! jak 80 % Polaków pewnie będziecie pić wódkę.

Taką wódkę łatwo przedawkować – trzeba zrobić sobie wyściółkę w żołądku, aby było czym….  sami wiecie. Najlepiej ze śledzi. Poniżej przepis.

Przepis na Śledzie tradycyjneSledzik-bialostocki

Składniki przepisu na śledzie tradycyjne

  • 8-10 płatów śledziowych ala matias
  • 5 cebul
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liski laurowe
  • około 300 ml oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Przygotowanie dania: śledzie tradycyjne

  1. Cebule obieram, kroję w kosteczkę. Przekładam do miski, mieszam z kilkoma łyżkami oleju, cukrem, otarta skórka z cytryny i sokiem.
  2. Śledzie płuczę pod bieżącą wodą i osuszam na ręczniku papierowym. Kroję w kawałki i mieszam z cebulą.
  3. Śledzia z cebulką, listkami, zielem i przyprawami wkładam do słoika i dopełniam olejem. Odstawiam na minimum 24 godziny do lodówki, chociaż najsmaczniejsze są dopiero po 48 godzinach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *