Kochani, sylwester coraz bliżej ! jak 80 % Polaków pewnie będziecie pić wódkę.
Taką wódkę łatwo przedawkować – trzeba zrobić sobie wyściółkę w żołądku, aby było czym…. sami wiecie. Najlepiej ze śledzi. Poniżej przepis.
Przepis na Śledzie tradycyjne
Składniki przepisu na śledzie tradycyjne
- 8-10 płatów śledziowych ala matias
- 5 cebul
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liski laurowe
- około 300 ml oleju
- 3 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z ½ cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie dania: śledzie tradycyjne
- Cebule obieram, kroję w kosteczkę. Przekładam do miski, mieszam z kilkoma łyżkami oleju, cukrem, otarta skórka z cytryny i sokiem.
- Śledzie płuczę pod bieżącą wodą i osuszam na ręczniku papierowym. Kroję w kawałki i mieszam z cebulą.
- Śledzia z cebulką, listkami, zielem i przyprawami wkładam do słoika i dopełniam olejem. Odstawiam na minimum 24 godziny do lodówki, chociaż najsmaczniejsze są dopiero po 48 godzinach.